۹ فیلم علمی تخیلی پرطرفداری که اشتباهات علمی دارند

خوبیِ تماشای فیلم علمی تخیلی این است که به مخاطبان اجازه میدهد واقعیتی جدید را کشف کنند اما در برخی از این آثار، جنبه تخیلی بیشتر از علمی شده و اشتباهات بارزی را در داستان به وجود آورده است. بدون شک قرار نیست که همه فیلمها را نظر علمی دقیق و قابل اعتماد باشند و گاهی تماشای چنین فیلمهایی بسیار لذت بخش است. در این مقاله، تعدادی از آثار علمی تخیلی محبوب که اشتباهات علمی غیرقابل انکاری دارند، بررسی میکنیم. (منبع اصلی مقاله)
تولد دوباره دایناسورها از DNA به آن شکلی که در فیلم «پارک ژوراسیک» به تصویر کشیده شد، غیرممکن است
نویسنده علمی BBC یعنی مری هالتون به همراه دیرینهشناسی به نام استیو بروسیت، در اویل ۲۰۱۸ اعلام کردند که احتمال کلون کردن دایناسورها نزدیک به غیرممکن است.
برای کلون کردن دایناسور، به کل ژنوم احتیاج خواهید داشت و هیچ کس تاکنون حتی ذرهای از DNA دایناسورها را نیافته است. پس داریم درباره موضوعی صحبت میکنیم که بسیار دشوار و حتی غیرممکن است.
مایکل بی کارگردان فیلم Armageddon (آرماگدون)، با کارشناسان ناسا مشورت کرده بود اما این فیلم از بنیان جای سوال و شک دارد
در یکی از جملات بیلی باب تورنتن در این فیلم (در نقش دانشمند ناسا یعنی دن ترومن) میشنویم که سیارک موجود در فیلم، «به اندازه ایالت تگزاس است.»
بنابراین گروه فقط ۱۸ روز وقت دارد تا از اصابت سیارک به زمین و نابودی کامل آن جلوگیری کند. سیارک فیلم آرماگدون بسیار بزرگ است و اگر این چنین باشد، در دنیای واقعی میتوان خیلی زودتر وجود آن را تشخیص داد. دیوید کربی که سخنران علمی دانشگاه منچستر است، میگوید:
هر اخترشناسی میتواند این موضوع را به شما بگوید که سیارکی به اندازه تگزاس، احتمالاً از سالها قبل تشخیص داده میشود.
فیلم Gravity (جاذبه) نکات مثبت زیادی داشت اما بزرگترین مشکل آن همان نامش یعنی «جاذبه» است
فیل پلیت که یک ستارهشناس است، در مقالهای نوشت که فیلم «جاذبه» اثر آلفونسو کوارون خیلی از موارد را به درستی به تصویر کشیده اما یک نقص مهم دارد. پلیت توضیح داد که نیروی جاذبه در فضا مانند زمین عمل نمیکند و کاملاً متفاوت است، بنابراین شخصیت مت کوالسکی (با بازی جرج کلونی) میتوانست در این فیلم زنده بماند.
جاذبه شخصیت کلونی را از بولاک دور نمیکرد، در حقیقت هیچ نیرویی بر روی او اعمال نمیشد، بنابراین کلونی اصلاً وزن چندانی نداشت که بولاک بخواهد آن را تحمل کند. یک اونس نیرو برای چند ثانیه میتوانست باعث نجات یافتن او شود!
تعداد زیادی از دانشمندان به داستان The Day After Tomorrow (روز پس از فردا) ایراد گرفتهاند، اما یک مشکل عمده در آن وجود دارد
در زمان اکران این فیلم، مشاور علمی حکومت بریتانیا یعنی سر دیوید کینگ به BBC گفت که فیلم به طرز غیرواقعگرایانهای، سناریویی که اتفاق افتادن آن چندین دهه یا شاید یک قرن طول میکشد، در عرض چند هفته به تصویر کشیده است. او همچنین داستان اصلی «روز پس از فردا» را سناریویی غیرمحتمل یا حتی غیرممکن نامید.
البته آقای کینگ گفت که این فیلم با وجود تمام اشکالاتش، پیام مهمی را درباره خطرات تغییر شرایط جوی کره زمین به گوش همه رساند. چنین پیامی برای مخاطبان عادی سینما قابل درک بود.
فیلم «لوسی» درباره این افسانه جذاب است که ما انسانها فقط از ۱۰% مغزمان استفاده میکنیم
در این فیلم علمی تخیلی به کارگردانی لوک بسون، اسکارلت جوهانسون نقش فردی را بازی میکند که با مصرف ماده مخدری خاص، درصد بسیار زیادی از مغزش را که قبلاً قابل استفاده نبوده، فعال میکند و بدین ترتیب توانایی ویژهای را به دست میآورد.
نویسنده مقالات علمی به نام کیت وانگ در رابطه با این موضوع مینویسد:
این مفهوم که ما انسانها ذخایر عظیمی از سلولهای خاکستری در مغزمان داریم که منتظرند تا روزی آنها را به کار بگیریم، نظریه جذایی است اما هیچ شواهد علمی مبنی بر صحت آن وجود ندارد.
همچنین با توجه به سخنان بری گوردون (عصبشناس)، ما به طور مجازی از همه بخشهای مغز خود استفاده میکنیم و بیشتر مغز تقریباً در هر زمانی، فعال است.
فیلم Outbreak (شیوع) هم دچار خطاهای علمی کوچکی است
به نظر میرسد که سم دنیلز (با بازی داستین هافمن) امکان نداشته که فقط با نگاه از طریق میکروسکوپ، متوجه جهش یافتن آن ویروسها شود.
اغلب ویروسها آنقدر ریز هستند که به وسیله میکروسکوپ نوری مشاهده نمیشوند. حتی اگر ویروس Motaba (موتابا) به اندازه ویروس Ebola (ایبولا) بزرگ بود، فقط میشد با میکروسکوپ الکترونی آن را دید که در فیلم وجود نداشت.
در «روز استقلال» جف گلدبلوم دنیا را به غیرممکنترین روشی که به ذهن میرسد، نجات داد
حتی اگر عاشق این فیلم باشید، دشوار است که نحوه پخش ویروس در کامپیوترهای بیگانه توسط شخصیت جف گلدبلوم را نادیده بگیرید. مایک ونر نویسنده وبسایت Endgadget (اندگجت) در مقالهای عنوان کرد که هیچ کس در سال ۱۹۹۵ یا حتی اکنون، نمیتواند از نحوه کارکرد کامپیوترهای بیگانگان مهاجم و اتصال به آن، سر در بیاورد. دین دولین هم که نویسنده و تهیهکننده فیلم Independence Day (روز استقلال) است، سعی کرد توضیحاتی را درباره آن در رددیت ارائه کند اما نگفت که دقیقاً چه اتفاقی افتاد.
فیلم The Core (هسته) دارای تعدادی اشتباه علمی است
جان اورتبرگ فیزیکدان، فیلم علمی تخیلی The Core (هسته) را دوباره تماشا کرد و تعدادی ایراد علمی درباره آن مطرح نمود. یکی از اشکلات اصلی که او به فیلم وارد کرد، این بود که لباسهای ویژه گروه بسیار سبکتر از لباسی است که فضانوردان به تن میکنند. به نظر میرسد که چنین چیزی به دلیل فشار بسیار بالا در عمق زمین، امکان ندارد. اورتبرگ میگوید:
آیا تاکنون تغییر فشار ناشی از بالا و پایین رفتن هواپیما را هنگام سفر حس کردهاید؟ فشار در هسته زمین ۳۳۰,۰۰۰,۰۰۰% بیشتر از سطح آن است!
فیلم Interstellar (در میان ستارگان) به کارگردانی کریستوفر نولان سعی کرد از نظر علمی دقیق باشد اما مواردی را جا انداخته است
با اینکه مشاور علمی این فیلم یعنی کیپ تورن که یک فیزیکدان نظری است، کار خود را به خوبی انجام داده بود، هنوز میتوان تعدادی مشکل علمی در فیلم تحسینشده Interstellar پیدا کرد.
اخترفیزیکدانی به نام کیتی مک، به تعدادی از مشکلات علمی فیلم اشاره کرده و میگوید که استخراج اطلاعات کوانتومی از یک چاله سیاه، تقریباً غیرممکن است. مک در این باره مینویسد:
هر چیزی که برای یاد گرفتن مکانیکهای کوانتومی به تکینگی مرکز چاله سیاه نزدیک شود، مانند اسپاگتی کش میآید و نابود میشود. اما درباره استخراج اطلاعات کوانتومی چطور؟ امکان ندارد. زیرا در یک سیاه چاله هستید.